Ga je naar Portugal en ben je benieuwd naar de gerechten die de portugese keuken zo speciaal maken? Stel dan alvast vooraf je lijstje samen met gerechten die je niet wil missen. De Portugese keuken bevat uiteraard nog veel meer lekkers dan wat ik hieronder heb opgelijst, maar er zijn nu eenmaal ook dingen die je zelf moet ontdekken. 🙂
Bacalhau
Bacelhau of kabeljauw is een echte lekkernij in Portugal. Ze eten hem op vele verschillende manieren.Vaak kom je hem “gedroogd en gezouten” tegen op de marktjes. Laat dit je niet afschrikken, want in gerechten komt deze vis helemaal opnieuw tot leven!
Octopus
Sowieso is alle vis en zeevruchten in Portugal overheerlijk, toch springen de octopussen er een stukje bovenuit. De portugezen eten hem het liefst in knoflookolie op de gril met wat peper en zout. Heel eenvoudig, om alle smaken goed tot zijn recht te laten komen.
Sardientjes
Vers zijn ze op hun best van juni tot september, maar je kan ze het hele jaar door kopen in kleine mooie concerveblikjes. De portugezen hebben er een sport van gemaakt om deze visjes zo lekker mogelijk te bewaren. Zowel voor de smaak als voor de looks is het een leuk souveniertje om mee naar huis te nemen.
Kalfsvlees
Het vlees in portugal is van ongeloofelijke kwaliteit, echt serieus. Ik heb nog nergens zo’n lekker vlees gegeten en dat voor relatief weinig geld. voor een mooie dikke steak die smelt in je mond betaal je in een goed restaurantje buiten de stad zo’n 13 euro!
Tarde de Amêndoa
De cruncy amandelcake, een eenvoudig en populair portugeel nagerechtje.

Bolo de arroz
Deze cakejes zie je overal in de plaatselijke pasteleria’s liggen, vlak naast de pastel de nata’s. Het zijn een soort van portugese muffins gemaakt van rijstbloem.

Pastel de nata
Een bladerdeeggebakje gevuld met een luchtige pudding en afgewerkt met kaneelpoeder. Het klinkt eenvoudig maar dit gerecht is een waar meesterwerkje. De lekkerste variant van dit gebakje vind je in Lissabon in de Pasteleria de Bélem, waar je de gelijknamige Pastéis de Bélem kan kopen. Het is een must om een half dagje uit te trekken om Bélem te gaan verkennen.
Vinho verde
Een (meestal) witte wijn helemaal uit het uiterste Noorden van Portugal. Het is geen groene wijn, maar wel een wijn gemaakt van jonge druiven. Hij heeft een relatief laag alcoholpercentage (max. 12°) en smaakt lekker fris in de zomer. Sommige vinho verdes hebben trouwens een licht bruisende toets. Je vind ze in de meeste restaurantjes gewoon op de wijnkaart. (Er bestaan ook rode vinho verde wijnen!)
Porto
Ja uiteraard kan deze niet ontbreken! Uit de Portugese wijngaarden in het noorden komt niet alleen fantastische wijn maar ook de sterkere (zoete) wijnvariant Porto. Deze werd “per toeval” ontdekt toen men manieren zocht om wijn langer goed te houden tijdens lange zeereizen. In de Dourostreek rond Porto kan je verschillende portokelders en wijngaarden bezoeken waar je ze alles kunnen vertellen over dit lekkere drankje. Proeven mag natuurlijk ook. 🙂
Francesinha
De franceshinha is een soort van portugees fastfood. En dan niet in de trend van “hamburgers en frieten” neen dit gerecht gaat qua aantal caloriën daar nog een stuk boven. In se is het een soort croque monsieur, maar dan met een aantal extra’s. Tussen je twee sneden brood zit o.a. steak, hesp, worstjes, kaas, met daarbovenop nog eens extra kaas, een ei en een pikante rode saus. Ik heb het gerechtje zelf niet geprobeerd, maar de Portugezen zijn er echt verlekkerd op. Probeer dit gerecht in Porto in café Santiago, dit café zou de beste Francesinha hebben!

Portugese worsten
Hoewel Portugal een land is waar vis en zeevruchten centraal staan, kunnen ze ook genieten van goed vlees en lekkere worsten. De worsten van Portugal zijn uitzonderlijk zacht, Ze worden vooral gebruikt in gerechten en niet zozeer als aperitief. Ze snijden de worsten in plakjes die ze eerst opbakken om ze daarna met rijst of aardappelen te serveren.
Zoek naar worsten zoals: alheira, farinheira en morcela
Caldo Verde
Portugese groene koolsoep met aardappelen en stukjes worst.

Prego No Pao
In Portugal doen ze niet aan smoskes, wel lunchen ze smiddags met een broodje gegrilde steak. Opnieuw komt hier weer de eenvoud van de Portugese keuken duidelijk naar boven. Met goede producten in huis heb je geen ingewikkeld recept nodig om lekker eten op tafel te zetten.

Queijo da Serra
Ja, in Portugal maken ze ook kaas. En deze valt best in de smaak! De Queijo da Serra is een extreem zachte (zeg bijna lopende) schapenkaas. Deze wordt gegeten met wat brood als aperitief.

Kweepeerconfituur
Portugezen houden van zoet, ook op brood en bij hun kaas. Een van hun speciale concerven is de kweepeerconfituur. Mijn favoriete kweepeerconfituur van Portugal is deze met pompoen, kaneel en amandelen. Je kan hem zo in de supermarkt kopen, of zelf maken natuurlijk 😉

Ongetwijfeld staan er nog heel wat gerechten niet in dit lijstje. Laat het me zeker weten als ik nog iets extra moet toevoegen!
1 Comment
je moet ook bananen toevoegen