Vrienden die me goed kennen, weten dat ik mijn foodie-hart heb verloren in Budapest. Een fantastisch mooie, cultureel diverse maar vooral heel erg lekkere stad. De eetcultuur die er heerst is niet in een woord te omschrijven. Ze is beïnvloed door Italië, door West-Europa, je vindt er de typische Oostblokkeuken terug alsook invloeden uit het Midden-Oosten.
Je bent al eens in Budapest geweest maar was niet onder de indruk van de keuken? Wel… je moet natuurlijk wel de juiste plekjes kennen en weten wat je moet bestellen. Net als in alle andere grootsteden vind je in Budapest veel typische toeristenrestaurants. Die wil je natuurlijk mijden!
Wat moet je eten in Budapest?
Strüdel
Een Hongaarse strüdel heeft wel wat weg van haar Oostenrijkse variant, al wordt deze versie met brickdeeg gemaakt in plaats van bladerdeeg. Ook de vulling is anders… of laten wet zeggen diverser! Een strüdel in Hongarije vind je ook wel met appels, maar veel traditioneler is er een met zure kersen, maanzaad of walnotencrème. Maanzaad? Ja echt heerlijk!

Gulyas – Goulash
Om met een klassieker in huis te vallen: Gulyas uit Hongarije is compleet anders dan de goulash die wij hier thuis eten. Het is een maaltijdsoep op basis van rundsvlees, aardappel, wortel, knolselder en paprikapoeder. Dus geen stoofpotje vol met paprika’s en tomatensaus. Paprika’s vind je zelfs niet in de originele versie 🙂

Hartige gevulde pannenkoeken (hortobágyi palacsinta)
Flensjes, zo zacht als wij ze kennen, maar dan zonder suiker. Ze worden gevuld met vlees en overgoten met een paprikasausje. Onwaarschijnlijk lekker!

Varkensvlees
De Mangalica is een speciaal Hongaars varkensras. Erg lekker! Je kan het in vele restaurants bestellen of proef eens van de vele vleesspecialiteiten op de markt. Naast dit typische varkensras vind je er ook allerlei andere soorten vleesproducten: zoals gedroogde worsten, pikante paprikaworsten, bloedworsten, leverpatés, etc. (Varkens)vlees is een erg belangrijk product in Hongarije.

Gevulde groenten
Net als in de rest van Oost-Europa vullen de Hongaren graag hun groenten. Of het nu gaat om tomaten, uien, paprika’s of koolbladen, de smaak zit steeds goed.

Hongaarse dumplings
In plaats van rijst of aardappelen, eten ze in Hongarije bij hun stoofpotjes en soepen voornamelijk zelfgemaakte eiernoedels of dumplings. De dumplings hebben de gekste vormen en hebben een boterzachte textuur. Je kan ze makkelijk zelf maken, maar ze worden ook gedroogd (net als pasta) verkocht in de winkel.

Zoete aardappelbroodjes: Pogacsa
Deze kleine broodjes, ze doen qua vorm een beetje denken aan scones, zijn een heerlijke traktatie uit de hand of als hapje bij het eten. Ze worden gemaakt met een basis van aardappels, melk, en bloem. Er zijn een paar smaakvariaties, zoals bv. met kaas en uiteraard… met paprikapoeder. Geloof me, deze moet je geproefd hebben! Je kan ze erg goedkoop vinden in de eetstalletjes van de metro. Maar ik geloof dat elke bakkerij ze ook wel in haar toog heeft liggen.

Langos
Een van mijn absolute favorieten uit Hongarije, en volgens mij ook het meest calorierijke gerecht van allemaal. Ook dit gefrituurde deeg heeft een basis van aardappelen. Het wordt geserveerd met knoflook, zure room en geraspte kaas. Ideaal om voor een avondje stappen een “bodempje” mee te leggen.

Gepekelde groenten
Omdat bij elk gerecht een zuurtje hoort. Je vindt heuse pekelwinkeltjes in heel de stad en in de verschillende markthallen.

Wijn
Iets waar je misschien niet meteen aan zou denken, maar ook in Hongarije wordt wijn geproduceerd. De Tokay-regio is de beroemdste wijnregio van het land. Ik kan je hier niet zo veel over vertellen, aangezien ik geen echte wijnkenner ben. Toch heb ik tijdens mijn laatste bezoek het geluk gehad om enkele absolute toppertjes te mogen proeven in het Stand restaurant. Als je hem tegenkomt, probeer dan ook zeker eens een Hongaarse schuimwijn! Ik heb een wijnhandeltje toegevoegd aan de kaart hieronder waar je deze topper kan kopen.

Waar moet je eten in Budapest?
Het restaurantlandschap van Budapest verandert voortdurend. Het is dan ook een must om regelmatig terug te gaan 😉 Maar om je alvast een basislijst mee te geven van enkele fantastische restaurants, koffie- en lunchbarretjes, maar ook marktjes en delicatessenwinkels, heb ik onderstaande kaart gemaakt. Klik op de link om in te zoomen en om culinair Budapest te ontdekken.

Met dank aan Péter Bratincsac!