Roadtrip Frankrijk: Puy-de-Dôme regio

Eindelijk, vakantie! Sinds januari was ik er niet meer aan toe gekomen door de drukte, het veranderen van job, de verhuis naar Mechelen en het opbouwen van een nieuw leven in een stad waar ik niemand ken. Dat vraagt allemaal wel wat van je. Daarom dus drie weken vakantie in Frankrijk om even uit te blazen, samen met mijn lief. Bovendien zijn deze vakantie exact een jaar samen, dubbel genieten dus!

De eerste tussenstop

Maar waar zijn we nu naartoe? Net als vorig jaar hebben we gekozen voor een road-trip: tent in de koffer, mountainbikes achterop en geen plannen. Behalve dan onze eerste stop: 3 nachten luxe in de prachtige afgelegen bed & breakfast “Domaine La Réveille”, in het dorpje Dore-L’Eglise, waar niets te zien valt, omringd door heuvels, velden en bossen. Totale afzondering én rust, daar hadden we nood aan. 🙂

B&B Domaine La Réveille - Dore-L'Eglise
B&B Domaine La Réveille – Dore-L’Eglise

Dore-L’Eglise ligt in het departement Puy-de-Dôme, in de Auvergne. Een rustige regio met veel houtzagerijen en relatief weinig toerisme. Vanuit Mechelen is het ongeveer 9 uur rijden. Je kan kiezen of je over Parijs rijdt, of de Route de Soleil neemt. De laatste is langer, maar wel veel rustiger en minder file. Die hebben wij dan ook genomen.

Domaine La Réveille

De Bed & Breakfast waar we verbleven wordt uitgebaat door een Nederlands koppel. Vriendelijke mensen die fantastisch kunnen koken. We werden elke ochtend verwend met een heerlijk ontbijtje (met allemaal lokale producten) en ook ’s avonds kon je er eten: voor 24 euro/p.p. serveerden ze je een 4-gangenmenu om duiment en vingers af te likken. Wij namen die optie maar 1x, anders bleef er van onze plannen om gezond te eten en veel te sporten niet veel meer over. 😀 

gluren door de poort
gluren door de poort
zalm op toast met gekonfijte tomaatjes
zalm op toast met gekonfijte tomaatjes
tonijnsteak met krieltjes en seizoensgroenten
tonijnsteak met krieltjes en seizoensgroenten
plankje met lokale kazen
plankje met lokale kazen

Er liepen best wat dieren rond op het domein, twee gezellig dikke katten, drie eenden en een groep kippen. De buurman had ook koeien in de wei staan die je van naast het zwembad gezellig kon zien grazen. Enja, het zwembad was ook heerlijk! 

de twee huiskatten
de twee huiskatten
Eendjes achter het huis
Eendjes achter het huis
Nils aan het heerlijke zwembad
Nils aan het heerlijke zwembad

website: http://www.domainelareveille.com

Lentilles de Puy

Als ik op vakantie ben, kan ik het echt niet laten om op zoek te gaan naar de typische lokale producten uit de streek waar ik verblijf. Hier niet anders. 

Dore-L’Eglise ligt op zo’n 45min rijden van het stadje Puy-en-Velay. Daar reden we op dinsdagavond naartoe om de halve finale van de Rode Duivels te kijken, in het hol van de leeuw! Klinkt Puy je bekend in de oren? Waarschijnlijk omdat je in de supermarkt hun belangrijkste streekproduct al wel eens bent tegengekomen: Lentilles de Puy of Puy-linzen.

Puy-linzen
Puy-linzen
Puy-linzen
Puy-linzen

Puy-linzen zijn groene linzen die al sinds het midden van de 17e eeuw gekweekt worden in en rond Puy-en-Valley. Hun naam is sinds 1917 beschermd, omdat deze linzen typische eigenschappen hebben van de streek: ze worden gekweekt op een vulkanische ondergrond.

Linzen worden in de regio ook wel “kaviaar van de armen” genoemd. Ze zijn relatief goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en te bewaren en zijn erg voedzaam. Ze zijn lange tijd niet hip geweest, maar nu zie je dat de regionale chefs er weer volop mee aan de slag gaan. Bonen en linzen zijn namelijk Europese superfoods!

Verveine

Nog een product waar de regio om bekend staat ais zijn citroenverbena, of verveine. Bij ons moeilijk te verkrijgen, vooral in gespecialiseerde kruiden- en theezaakjes. Hier in de Puy-de-Dôme regio zijn ze er verzot op en gebruiken ze het frisse citrusachtige kruid (dat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt trouwens) voor vanalles en nog wat: als thee, in zeep, snoepjes, als smaakmaker in desserten en drankjes maar ook om een likeur van te maken. 

Pagé - Verbena likeur met cognac
Pagé – Verbena likeur met cognac

De destilleerderij Pagèt brouwt er sinds 1869 de likeur Verveine de Valey van. Net buiten Puy-de-Valey kan je de destilleerderij gaan bezoeken en in het centrum van de stad is er een museum en proeverij. Ze verkopen er verkopen er allerlei producten gemaakt van verveine en ook hun verschillende likeuren. Nils kocht er een fles Verveine de Veley Extra. Aan deze likeur werd een deel cognac toegevoegd tijdens het rijpingsproces, wat het een unieke smaak geeft. De likeuren zijn kruidig en straf, tussen de 40 en 55% alcoholgehalte. Niet voor doetjes dus!

Puy-en-Valley
Puy-en-Valley

Benieuwd waar onze volgende halte zal zijn? Volg onze Franse avonturen via Instagram: zomaarlekker.be_silvy en hier op de blog natuurlijk.

Groetjes,

Silvy 

 

SaveSave

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.