Het vorige weekend heb ik mogen doorbrengen op een wel heel bijzondere locatie. Het lief had me meegenomen naar Sofia, de hoofdstad van Bulgarije omringd door het Vitosjagebergte. Sofia is misschien niet meteen een stad waar je culinaire hoogstandjes van verwacht, maar ik kan je verzekeren dat deze mooie groene stad heel wat moois en lekkers voor je in petto heeft!
Toen ik hoorde dat de bestemming van onze citytrip Sofia was, wist ik niet goed wat te verwachten…Volgens Google was er weinig meer te zien dan enkele kerken en communistische gebouwen, en het zou er drie dagen gaan regenen. Je kan je wel voorstellen dat ik met een bang hartje (plus en een stapel boeken en tijdschriften) mee vertrokken ben. Gelukkig was alle vrees onterecht! 🙂

Niet zomaar een Balkanstad
Onze aankomst in Sofia was meteen een voltreffer, een prachtige luchthaven in het groen omringd door bergtoppen waar je meteen op de metro springt die je voor 0,80 euro tot in het centrum brengt. Ook Sofie zelf was was allesbehalve een saaie stad zoals je ze je zou voorstellen. Beeld je in: prachtige gebouwen in pastelkleuren zoals je ze kent uit Oostenrijk, omringd door grote pleinen, straten met hoge mooie bomen en prachtige aangelegde parken vol kleurrijke bloemen. Allesbehalve het saaie beeld van een Balkanstad dat je waarschijnlijk in je hoofd had! 🙂


Als je niet meteen weet waar te beginnen ontdeken in de stad, raad ik je de gratis Sofia Walking Tour aan die om 10u, 11u en om 18 uur begint aan het justitiepaleis. De gidsen die perfect Engels spreken, nemen je mee door de stad langs de bekende gebouwen en vertellen je over de geschiedenis en cultuur van de stad. Je gaat wel geen van de gebouwen binnen’ maar hebt na de tour wel enorm veel zin om deze en de stad verder te gaan ontdekken. Enkele van onze toppers waren de Russische Orthodoxe kerk, de food hall en de Alexander Nevsky Kathedraal.
Eten in Sofia
Sofia is eigenlijk een walhalla voor foodies. In de stad komt de inlandse Balkankeuken samen met de Mediterraanse en Midden-Oosterse wat leidt tot uitgebreide menukaarten met zowel traditionele als fusiongerechten. Het eten is er spotgoedkoop: 1 tot 2 euro voor een snack, 6 tot 12 euro voor een avondmaal. 1,5 euro voor een pils en 2 euro voor een lekker glas Bulgaarse wijn. Ik geef je hieronder tips mee voor enkele toprestaurantjes. Maar echt slecht zal je er niet eten. Vraag gewoon steeds aan de kelner wat de specialiteit van de dag is, of wat hij jou aanraadt, dan kan je niet missen.

Koffie en ontbijt
Over de hele stad vind je goede koffiezaakjes, net als hier. Voornamelijk espressobarretjes waar je een heerlijke latté of ice coffee kan bestellen. Maar als je goed zoekt vindt je ook specialty coffee bars terug met slowcoffee zoals bij Fabrika Daga. (ul. “Veslets” 10) We aten hier de laatste dag van ons onze trip een heerlijk ontbijt met een koffie van de Hario V60. Opstaan en ontbijten doen de Bulgaren pas laat. Draai je om 8u dus gerust nog een keer om en blijf tot 9 à 10u in je bed liggen.

Lunch en streetfood
Als je van groenten houd, is Bulgarije een topbestemming. Vooral tomaten, aubergines en paprika’s behoren er tot de typische ingrediënten. Zowel gegrild, in salades als in heerlijke tapenade’s op geroosterd zelfgebakken brood. Op elke menukaart vind je verse salades voor de lunch. Je vindt ook steeds de frisse feta-komkommersoep met dille “Tarator” terug. Een typisch gerecht dat je zeker geprobeerd moet hebben!


Daarnaast kan je in de vele bakkerijtjes overdag terecht voor een gefrituurde deegsnack of mijn favoriet: de banitza. Dit is opgerold deeg in olijfolie met daartussen kaas, ei en spinazie. (Je hebt ze ook met andere vulling, maar deze vond ik echt het lekkerst!!) De beste banitza’s van de stad vind je bij Hlebar (ul. Tsar Shishman 27).

Dinnertime!
Naast groenten zijn Bulgaren uiteraard ook gek op vlees. Overal in de stad vind je grill- en burgerrestaurants en ook in de typisch Bulgaarse zaakjes staat traag geroosterd of gekookt vlees centraal op het menu. Stoofpotjes vind je er het hele jaar door, vooral van lams en varken. Het lief had een geweldig zaakje gevonden waar ze gerechten serveerden volgens recepten afkomstig van de verschillende kloosters uit de omgeving van Sofia. Traditioneler (en lekkerder) kan je volgens ons in Sofia niet eten. De menukaart leek wel eindeloos!


Net als in de meeste zuiderse landen eten Bulgaren pas laat in de avond. En het liefst buiten op een terras met een goede fles Bulgaarse wijn. Echt genieten!live streaming movie Wolf Warrior 2 online


Sofia, een overzicht
Op onderstaande kaart vind je een overzicht van de restaurantjes waar ik deze citytrip ben geweest, alsook de hoogtepunten van de stad die je écht gezien moet hebben. Je kan de kaart makkelijk dowloaden en opslaan. Ik hoop dat deze blogpoast je geïnspireerd heeft om Sofia te gaan ontdekken, want de stad is echt ideaal om een weekend te gaan genieten.
Is deze kaart voor jou niet zichtbaar? Probeer deze pagina dan eest te openen in Google Chrome, Firefox of Internet Explorer. In Safari wil hij zich soms niet tonen.
Of bekijk de kaart hier.
Ook al zin gekregen in een vakantie naar Bulgarije? Ik hoop het wel! 😀 Laat me zeker weten wat jij ervan vond, waar je hebt verbleven en welke verborgen parels je ontdekt hebt.
Silvy