Wat moet je je eigenlijk voorstellen bij streetfood in Thailand? Behalve frietkramen is streetfood iets wat in België niet echt voorkomt. In Azië is staan de straten echter vol met dampende mini-barbecues, zelfgeknutselde wokvuren en mini-keukens. Je vindt streetfood overal in Thailand, van de grootste steden tot in de kleinste dorpen. De standjes variëren van kleine eetkraampjes met of zonder tafels tot moderne foodtrucks. Je kan een ruw onderscheid maken tussen twee soorten kraamjes: ready-to-eatkraampjes en take-awaykraampjes. Ik leg je graag uit wat het verschil is met een beknopt (foto)overzicht van wat je er zoal kan eten.
Mijn 6 weken Thailand doorkruisen, zitten er op. Ik heb me geweldig geamuseerd, veel geleerd en fantastische nieuwe smaken ontdekt. Als foodie is Thailand een zalig land om naartoe te gaan aangezien er veel in openlucht gekookt wordt en je dus gewoon met je neus boven de potten kan gaan hangen. De locale straatchefs vinden het zelfs leuk als een westerling wat blijft staan en vragen stelt over wat hij/zij aan het maken is. Alleen de taalbarrière maakt het soms een beetje lastig.
In het begin was ik een beetje te nerveus om het streetfood te proberen. We kennen allemaal natuurlijk genoeg verhalen van mensen die ziek zijn geworden van streetfood op reis. De heerlijke geuren hebben me na week 1 toch snel overtuigd om af te stappen van de duurdere toeristenrestaurants en me volledig over te geven aan de lokale keuken. Zonder spijt. Na 6 weken Thailand ben ik geen enkele keer ziek geworden van het eten! Het enige waar ik wel veel last van had, was constipatie. Onze westerse darmen zijn natuurlijk niet gewend aan de grote hoeveelheid rijst (gewone rijst, rijstnoedels en rijstdeeg) die je plots begint te eten.
Toch is het niet zo dat als je naar Zuid-Oost Azië gaat dat je alleen maar rijst of noodles kan eten. Er worden ook veel soepen en curries gegeten, gewokte groenten, gegrild vlees, fruit, gebak en gefrituurde gerechten. De Thaise keuken is heel divers en dat vertaalt zich ook in haar streetfood. Zoals ik in het begin al zei, zijn er twee soorten van streetfood kraampjes.
READY-TO-EATKRAAMPJES
Deze kraampjes vind je de hele dag door in de straten. Ze beginnen op te stellen vanaf een uur of 6 in de ochtend en blijven staan tot een uur of 11 ‘s avonds. Je koopt er meestal kleine gerechten tussen de 10 en 40 Baht (0,25 – 1 euro) die je ter plaatse opeet.
Hieronder een beperkte selectie van wat je zoal op straat kan eten.
Sommige kraampjes zijn dan weer van een net ander niveau en bieden volledige maaltijden aan die je op een krukje aan een tafel langs de straat naar binnen kan werken.
TAKE-AWAYKRAAMPJES
Deze kraampjes staan er heel vroeg in de ochtend, tussen 5u en 8u ‘s ochtends en ‘s avonds tussen 6u en 23u. Ze verkopen huisgemaakte maaltijden die ofwel in bakjes ofwel in zakjes verkocht worden. Soms liggen deze bakjes en zakjes al voorverpakt op tafel, ofwel staat het eten uitgestald in grote dampende schalen of potten opdat je zelf je kan kiezen wat je in je zakje/bakje wil.
De eerse 3 weken snapte ik niet zo goed wat de bedoeling was van deze kraampjes. Blijkbaar zijn er dus veel Thaise mensen die thuis niet koken en gewoon dagelijks een maaltijd op straat gaan kopen. Ik kan me echt niet voorstellen dat wij dit in België zouden doen. Dat valt gewoon niet te betalen! Maar in Thailand is het eten heel goedkoop, ook voor de modale mensen die er wonen. Een zakje rijst kost 7 Baht voor witte rijst en 10 Baht voor bruine rijst. De vlees en groentegerechten variëren tussen de 30 en 50 Baht voor een zakje. Voor 1 euro kan je dus een volledige maaltijd hebben.
Wanneer het hostel waar ik verbleef borden ter beschikking stelde, ging ik al eens eten halen bij deze kraampjes. Ik kwam dan terug met 2 a 3 zakjes + verse groenten en kruiden waarmee ik zelf mijn bord kon dresseren. Heerlijk waren die gerechten! Beter zelfs dan die in de Thaise toeristenrestaurants.
Als je interesse hebt in de verschillende soorten gerechten die je zoal in deze take-away kraampjes kan eten, verwijs ik je graag door naar de blog van Mark Wiens. Hij maakte een overzicht met 100 gerechten die je moet proberen in Bangkok (maar die vrijwel over heel Thailand te verkrijgen zijn.)