De diepvries.

Samen met de lente, komt ook het nieuwe tuinseizoen eraan. Om plaats te maken voor de nieuwe oogst, gebruik ik in het begin van de lente, zo veel mogelijk van mijn diepvriesvoorraad groenten en fruit op. Daarna laat ik de diepvries ontdooien en wordt hij grondig gepoetst. Zo is hij klaar om terug gevuld te worden.

Enkele jaren geleden heb ik bewust een kleinere diepvriezer gekocht. Het voordeel van een kleiner toestel is dat de inhoud sneller wordt verbruikt en je elektriciteitsrekening zakt. Je gaat automatisch meer ecologisch winkelen en koken, wat zich vertaalt in: meer koken met de groenten die op dat moment in je tuin beschikbaar zijn en minder invriezen. Je hoeft ook echt geen 100kg vlees in je diepvries te steken, want ook diepgevroren voedingsmiddelen verliezen hun kwaliteit na verloop van tijd.

Enkele tips die ik toepas nu mijn diepvries kleiner is…

  • Probeer producten zoveel mogelijk vers te verwerken: zo smaken ze het lekkerst. Veel vlees en groenten kan je ook een paar dagen in de koeling bewaren voor je ze consumeert.
  • Promoties komen regelmatig terug (gemiddeld om de 6 à 8 weken), je hoeft er dus geen jaarvoorraad aan te leggen!
  • Heb je een moestuin, eet zoveel mogelijk wat er beschikbaar is in de tuin.
  • Plant enkel groenten die je echt eet en niet meer dan je met je gezin verbruikt per jaar. Heb je toch teveel, geef wat weg aan vrienden en buren i.p.v. het allemaal in te vriezen…
  • Vries restjes enkel in, als je weet dat je ze ook zal opgebruiken. Hou af en toe een restjesdag: leuk en makkelijk!
  • Beperk de hoeveelheid fastfood en kant-en-klaargerechten.
  • Zet altijd de datum op de dingen die je invriest en ook de datum tot wanneer je het kan verbruiken. (zie tabel hieronder)
  • Controleer om de 3 maanden je diepvries voorraad.  (Zet het eventueel op vaste tijdstippen in je agenda, dan vergeet je het niet!)
  • Werk je oudste producten altijd eerst op.

 

In deze tabel van ‘Goed Gevoel’ vind je richtlijnen voor het bewaren van voeding in je diepvriezer.

Diepvriestijd
Groenten 8 à 10 maanden
Fruit 12 maanden
Brood 3 maanden
Bereide gerechten en soepen 3 maanden
Vers vlees: hoe vetter het vlees, hoe minder lang het bewaart in de vriezer
Gehakt 2 à 3 maanden
Varkensvlees 4 à 6 maanden
Wild 6 à 8 maanden
Kalfsvlees en kip 8 à 10 maanden
Rundvlees 10 à 12 maanden
Verse vette vis 3 maanden
Verse magere vis 6 maanden

Betty

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply