Paprikapoeder: wist je dat … 

Paprikapoeder zijn smaak verliest

Je paprikapoeder maar 6 maanden kan bewaren? Echt waar, in tegenstelling tot andere gedroogde kruiden verliest paprika effectief zijn smaak. Ik daag je uit om het zelf te testen. Proef eens van het potje , dat je misschien – net als ik – al bijna twee jaar in je keukenkast hebt staan. Oud paprikapoeder smaakt muf, smaakt eigenlijk nog amper naar paprika en heeft een okerbruine kleur. 

Je paprikapoeder in de diepvries moet bewaren

Ik leerde dit van mijn goede vriend Péter uit Budapest. De Hongaren zijn namelijk wereldwijd beroemd om hun pepers en rode poeder. Hij stuurde me een verse halve kilogram, geroosterd in oktober dit jaar. Om het poeder zo lang mogelijk vers te houden, raadde hij aan om het in de diepvriezer te bewaren. Eventueel in kleine zakjes verdeeld, in een doosje. Waar je telkens je keukenpotje mee kan aanvullen.

Er verschillende soorten (Hongaars) paprikapoeder zijn

Als je paprikapoeder koopt, ga dan meteen voor het Hongaarse spul. Kruiden zijn over het algemeen niet duur, dus als je geeft om de smaak van je gerechten, raad ik je altijd aan te investeren in wat goede basisproducten. Goed, Hongaars paprikapoeder is heel smaakvol en je hebt de keuze uit 3 soorten: zoet, pikant en gerookt. Het zoete poeder is afkomstig van zoete paprikapepers, maar heeft geen zoete smaak. Dit zouden wij het “normale” paprikapoeder noemen. De pikante variant, van een pikantere versie van paprikapepers en bij de gerookte variant krijgt haar smaak doordat de zoete pepers na het drogen eerst nog worden gerookt. (Binnen deze drie varianten worden nog verdere verdelingen gemaakt, maar die ga je hier in België niet snel vinden.)

Hongaarse paprika vind je in sommige supermarkten, Dille & Kamille, online, … Kijk zeker goed naar de vervaldatum en als het erop staat, wanneer het poeder verpakt is. Je wil je paprikapoeder zo vers mogelijk. Edes of Edelsüss is zoete poeder, csipos is pikant.

Paprikapoeder niet hetzelfde is als chilipoeder

Paprikapoeder wordt niet gemaakt van de dikke paprika’s zoals wij ze hier kennen. Maar van langwerpige varianten van zo’n 12cm lang. Ze lijken een beetje op grote chilipepers, maar zijn daarom niet altijd pikant. De paprikapepers worden gedroogd in de zon en daarna vermalen. Chilipoeder daarentegen wordt gemaakt van kleine chili’s. Jeweetwel, die kleine spicy varianten die je ook vers in de supermarkt kan kopen. 

Misschien vind je dit ook leuk?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.