Een slowcooker is een pot (keramisch of porcelein) op elektriciteit waarin je op een lage temperatuur kan koken. Dit is ideaal voor gerechten die lang op het vuur moeten staan zoals stoofpotjes, lasagna, soepen of zelfs brood!
Hoe gebruik je een slow cooker?
Je kan een slowcooker meestal gebruiken op twee standen, high en low. De mijne heeft ook nog de stand medium. De meeste recepten geven steeds aan hoe lang je op welke stand moet koken, en regelmatig kom je ook combinaties van de twee standen tegen. Omdat sommige recepten tot wel 8 uur moeten opstaan heb jij de tijd om te gaan werken of een daguitstapje te maken. De cooker doet het werk voor jou. Je zal je nu waarschijnlijk afvragen of het gebruik van de slow cooker wel veilig is, maar daar is dit toestel nu exact voor gemaakt. Je kan hem met een gerust hart opzetten en achterlaten wanneer je naar je werk vertrekt.
Er zijn uiteraard wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je het toestel gebruikt. Ik zet ze even op een rijtje voor je.
- Gebruik steeds ontdooid voedsel.
- Voeg niet te veel vocht toe
- Houd het deksel op de slowcooker!
- Rauwe bonen moeten steeds een nachtje weken alvorens je ze kan gebruiken, tenzij ze uit blik komen natuurlijk.
- Gebruik het juiste soort vlees: taai vlees met stukjes vet is echt ideaal.
- Voor het lekkerste vlees bruin je het best even aan in de pan.
- Kaas, room, melk, paprika’s en verse kruiden voeg je pas toe tijdens de laatste 15 minuten
Welke slow cooker koop ik?
Er bestaan verschillende merken van slow cookers, waaronder het welbekende “Crockpot“. Zelf kocht ik een Morphy Richards variant van Amazon. (Ik koop trouwens echt al mijn kookspullen op Amazon.de omdat ze daar veel goedkoper zijn dan in België of Nederland.
Je hebt slow cookers in verschillende maten: 1,5 liter, 2,5 liter, 3,5 liter, 5 of zelfs 6 liter. Koop je cooker in functie van je gezinsgrootte: voor 1 of twee personen is 2,5 liter genoeg. Neem voor een groot gezin maar een slow cooker van 6 liter.
Wat zijn de voordelen van een slow cooker?
- weinig afwas!
- je kan tijdens het koken andere dingen doen
- je eten zal niet aanbranden
- de smaken krijgen alle tijd om tot hun recht te komen
- ja kan er makkelijk goedkoper en taaier vlees in bereiden
Wat maak je zoal in een slowcooker?
- pulled pork
- lasagna
- stooverij
- curries
- soepen
- sauzen
- vleesbrood
- cakes
- …
Waar vind je inspiratie voor slow cook gerechten?
Je zal ongetwijfeld de komende maanden enkele slow cook recepten zien passeren op mijn blog, maar ik maakt voor jullie ook een Pinterestbord met links naar recepten.
Er bestaan trouwens ook enkele leuke Nederlandstalige kookboeken voor de slow cooker die je zeker eens kan checken:
De eerste drie boeken zijn een aanrader voor beginnende slow cookers. Het laatste boek is voor de al iets ervaren slow cook 🙂