Het idee om je eten of kookkunsten te delen met mensen uit je buurt bestaat in Europa al een tijdje. In Vlaanderen is het overgewaaid vanuit Nederland, met de website Thuisafgehaald. Wie na het eten nog een bordje over heeft of van zichzelf weet dat hij/zij toch altijd te grote porties kookt, kan via de website zijn teveel aan eten verkopen voor een kleine prijs. In se is het een prachtig sociaal initiatief maar je merkte al snel dat er misbruik van gemaakt werd door bv. kleine eetzaakjes die via de websites hun overschotten probeerden te verkopen of door mensen die er de mogelijkheid in zagen om een centje bij te verdienen. Het hele sociale idee van de website werd hierdoor al snel achterhaald en het viel mij ook op dat alsmaar minder mensen gerechten afnamen en de groep actieve koks in Antwerpen kleiner werd.
Tijd voor wat nieuws dus, moeten de mannen van Flavr gedacht hebben. Op 16 mei werd de website flavr.be gelanceerd waarop lokale (amateur)chefs ongegeneerd hun hun heerlijke maaltijden kunnen verkopen. Waarom zou deze website, na thuisafgehaald, met duurdere maaltijden wel een succes kunnen worden? Ik vroeg het aan Alexander Van Laer, CEO van Flavr, die met plezier een woordje uitleg gaf over zijn nieuwe project. Het concept van de website is natuurlijk niet van sociale aard, zoals bij thuisafgehaald. Chefs mogen een centje bijverdienen maar in return wordt wel verwacht dat zij kwalitatieve gerechten plaatsen. Alles draait bij Flavr om de kwaliteit en het verhaal achter de chef en de maaltijd. Om dit te garanderen wordt elke chef vooraleer hij begint met maaltijden plaatsen, persoonlijk uitgenodigd op kantoor. Zijn of haar maaltijden worden gescreend alvorens ze geplaatst worden en er wordt regelmatig getest of het eten werkelijk smaakt. Het team van Flavr moet ‘s avonds ook eten natuurlijk 😉
Het betalingsproces van Flavr is volledig geautomatiseerd, net als bij Blablacar, en het is ook op deze manier dat de website zelf winst kan maken. Flavr heft 15% commissie op de maaltijden, niet overdreven en in samenspraak met de chefs die zich als eerste op het platform hebben ingeschreven. Momenteel zijn dat er zo’n 200 in Antwerpen, van wie er al 70 actief maaltijden plaatsen. De website plant echter snel om uit te breiden naar de rest van Vlaanderen, België en Europa. Al betwijfel ik of ze daarna nog iedereen op kantoor gaan kunnen uitnodigen en alle maaltijden screenen. Ik ben alvast benieuwd hoe ze daarmee om zullen gaan en of de website een succes wordt.
Heb jij al eens een maaltijd besteld via Flavr?
Zou je dit doen doen? Waarom wel/niet?
Gebruik de code LYANTWERP om 6 euro korting te krijgen op je eerste bestelling!