Wat is nog wel gezond?

Ik had dit weekend een vrij rustig weekend, eigenlijk had ik compleet niks te doen. En ja, wat doe je op zulke dagen? Ik ga dan documentaires kijken!

Ik heb dit weekend drie documentaires gekeken die over eten gaan:

  • that sugar film
  • forks over knives
  • vegucated

Benieuwd waar ze over gingen?

 

That-Sugar-Film-Posterthat sugar film

Deze docu gaat over de de Australische Damon Gameau die na 5 jaar geen geraffineerde suiker meer geten te hebben, voor 60 dagen opnieuw gaat eten zoals de gemiddelde Australiër. Onder het toezicht van specialisten eet hij dagelijks 40 theelepels geraffineerde suiker, en daar zit hij veel sneller aan dan dat je zou denken.

De film gaat over dat er zo veel verborgen suikers in ons eten zitten, wat deze suikers allemaal met ons lichaam doen en hoe belangrijk die suiker eigenlijk wel niet is voor onze economie. Als je deze film gekeken hebt, denk je nog wel eens na vooraleer je 2 klontjes suiker in je koffie doet!

forks_over_knives_poster_285

forks over knives

In deze documentaire promoten de twee wetenschappers Caldwell Esselstyn en Collin Campbell de veganistische levensstijl: het enkel eten van plantaardige producten. Ze zijn niet alleen gezonder en kunnen ziektes voorkomen maar kunnen ook bepaalde ziektes verminderen of bijna helemaal doen verdwijnen. Zij geloven in het feit dat voeding het beste medicijn is voor je gezondheid. En dat je van alle troep in blikjes in de supermarkt, echt niet beter gaat worden. Deze inspirerende film is echt een aanrader voor al wie wel eens zijn twijfels heeft over ingeblikt eten.

vegucated-rosendale-500x667

vegucated

Dit was de laatste documentaire die ik zag. Het was eigenlijk een soort van sociologisch experiment waarbij drie New Yorkers werden gemotiveerd om 6 weken veganistisch te eten. Geen pizza, kaas of vlees meer. Enkel nog plantaardige producten. De drie ontdekken hoe moeilijk de eerste weken zijn om van dieet te switchen. Maar na het zien van wat er in de slachthuizen en boerderijen gebeurt waar hun vlees vandaan komt raken ze plots erg gemotiveerd. Net als bij de vorige documentaire toont deze film de vele voordelen van een plantaardig dieet.

 

EN WAT NU?

Ga ik geen suiker, vlees, eieren, melk, kaas, yochurt enzo meer eten? Wel na het zien van deze docu’s was ik toch wel minstens enkele uren overtuigd dat ik dat niet meer zou doen. Ik heb de volgende ochtend een gierstepap ontbijt gemaakt met plantaardige hazelnootmelk maar ik moet toegeven dat een eitje me ook wel gesmaakt zou hebben. Ik denk niet dat ik enkel maar plantaardig zou kunnen eten, al is het een mooi doel. Ik eet heel graag vlees, ik hou van alles wat zoet is en ik zou geen kaas of yochurt kunnen missen.

Wat ik wel wil doen is vanaf nu er zo veel mogelijk voor proberen te zorgen dat de dierlijke producten die ik eet, van dieren komen die goed verzorgd werden. Ik ga eitjes bij de lokale kinderboerderij kopen, kwark bij de boer in het dorp en nog meer minderen met vlees te eten. Wat ik met mijn inname van suiker ga doen, weet ik nog niet zo goed. Ik ga allessinds proberen deze zo veel mogelijk te beperken en de geraffineerde witte suiker te vervangen door natuurlijkere suikers zoals honing, agave, rietsuiker, kokosbloesemsuiker, dadelstroop, … maar de suiker afzweren lijkt me gewoon onmogelijke. Daarvoor eet ik gewoon veeeeeeeel te graag taart en gebak.

Summary

Misschien vind je dit ook leuk?